Τι είναι Google Search Console – Πλήρης Οδηγός 2024

google search console

Τι είναι το Google Search Console;

Το Google Search Console (GSC) είναι μία υπηρεσία της Google που προσφέρεται εντελώς δωρεάν και επιτρέπει την παρακολούθηση της επισκεψιμότητας και της απόδοσης ενός ιστοτόπου στα αποτελέσματα αναζήτησης. Παράλληλα, καταγράφει τα προβλήματα που προκύπτουν στην καταλογοποίηση μίας ιστοσελίδας, ώστε ο κάτοχος ή ο διαχειριστής της να είναι ενημερωμένοι.

Το Google Search Console αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την καλύτερη κατανόηση της βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης, αφού παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την απόδοση μίας ιστοσελίδας. Τα δεδομένα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον κάτοχο ή τον διαχειριστή ενός ιστοστόπου, για τον σχεδιασμό και την προσαρμογή της στρατηγικής SEO, με στόχο την καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

earth and google search

Πώς χρησιμοποιώ το Google Search Console;

Μία από τις πιο σημαντικές πληροφορίες που παρέχει η Search Console είναι μία λίστα με όλους τους όρους αναζήτησης που οδήγησαν στην εμφάνιση της κάθε σελίδας του website. Ένας κατάλογος, δηλαδή, με όλες τις εμφανίσεις που συγκέντρωσε κάθε σελίδα του ιστοστόπου σου για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που αναζήτησαν οι χρήστες της Google. Οι τέσσερις μετρήσεις για τα δεδομένα αναζήτησης είναι τα κλικ, οι εμφανίσεις, η μέση θέση και το Click-through-Rate (CTR).

  • Κλικ

Στην «Επισκόπηση» εμφανίζονται τα συνολικά κλικ αναζήτησης στον ιστό, δηλαδή πόσες φορές ο χρήστης έχει κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο στα οργανικά αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρονικό εύρος.

  • Εμφανίσεις (impressions)

Στην «Απόδοση» εμφανίζεται η πλήρης αναφορά, που περιλαμβάνει τόσο τα κλικ όσο και τα impressions, δηλαδή τις οργανικές εμφανίσεις που δημιουργούνται κάθε φορά που το URL μίας ιστοσελίδας εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης. Η μέτρησή των impressions είναι σημαντική γιατί δείχνει πόσο ορατή είναι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα στα SERPs. Αν οι οργανικές εμφανίσεις είναι πολλές, αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σελίδας εμφανίζεται συχνά.

  • CTR και μέση θέση

Επιπλέον δεδομένα που εμφανίζονται στον πίνακα απόδοσης είναι η μέση τιμή CTR, δηλαδή  την αναλογία κλικ προς τον αριθμό εμφανίσεων, και η μέση θέση κατάταξης των σελίδων του ιστοτόπου για συγκεριμένα ερωτήματα των χρηστών.

Στη σελίδα της απόδοσης παρουσιάζεται επίσης οι αναφορές σχετικά με τα δημοφιλέστερα ερωτήματα, τις σελίδες, τις χώρες, τις συσκευές και τις ημερομηνίες με τους αντίστοιχους αριθμούς εμφανίσεων και τα κλικ των χρηστών. Όλα τα δεδομένα μπορούν να αποθηκευτούν σε υπολογιστικά φύλλα Google, Excel ή αρχείο CSV. Tο εύρος των ημερομηνιών μπορεί να προσαρμοστεί για όλα τα παραπάνω δεδομένα, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα σύγκρισης των δεδομένων ανάμεσα σε διαφορετικές περιόδους.

  • Έλεγχος URL

Το εργαλείο επιθεώρησης URL και είναι μία από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες στο Google Search Console. Ο έλεγχος URL επιτρέπει τη διάγνωση και τη διόρθωση των τεχνικών ζητημάτων κάθε σελίδας, που επηρεάζουν την απόδοσή της. Εκεί, μπορείς να δεις αν το URL μίας σελίδας βρίσκεται στο Google, δηλαδή αν η σελίδα έχει καταλογοποιηθεί.

  • Σελίδες

Η ιδιότητα «Σελίδες» περιλαμβάνει όλες τις ευρετηριασμένες και τις μη ευρετηριασμένες σελίδες του ιστοτόπου. Ειδικά για τις μη ευρετηριασμένες, αναφέρεται αναλυτικά η αιτία της μη καταλογοποίησης, όπως επίσης και η πορεία της επικύρωσης, σε περίπτωση που ο κάτοχος επιχειρήσει ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης.

  • Τι είναι ο χάρτης ιστοτόπου (sitemap)

Αν ένα website είναι καινούριο, διαθέτει πολλές σελίδες ή δεν έχει αρκετά backlinks θα πρέπει να υποβάλεις τον XML sitemap του στην Google Search Console. Η GSC θα διευκολύνει την Google να ανιχνεύσει και να καταλογοποιήσει τις σελίδες του website, ώστε να εμφανιστούν στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Για να προσθέσεις τον XML sitemap στο GSC, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  • Συνδέεσαι στον λογαριασμό σου στο GSC
  • Μεταβαίνεις στην ενότητα «Χάρτες ιστοτόπου» (Sitemaps)
  • Επιλέγεις «Προσθήκη νέου χάρτη ιστοτόπου»
  • Αντιγράφεις το URL του XML sitemap και το προσθέτεις στο κενό πεδίο της GSC
  • Κάνεις κλικ στο κουμπί «Υποβολή»

Η ένδειξη «επιτυχία» στους χάρτες ιστοτόπων που υποβλήθηκαν δηλώνει ότι το sitemap έχει υποβληθεί σωστά.

Πώς συνδέω την ιστοσελίδα μου στο Google Search Console;

Για να αποκτήσεις πρόσβαση στο GSC αρκεί να έχεις έναν λογαριασμό Google, όπως ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο gmail. Αν δεν έχεις, θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα.

Εφόσον διαθέτεις έναν λογαριασμό Google:

  • Κατευθύνεσαι στη σελίδα της Google Search Console και κάνεις κλικ στο κουμπί «Έναρξη τώρα»
  • Κάνεις κλικ στο «Προσθήκη ιδιοκτησίας»
  • Επιλέγεις «Πρόθεμα URL» και προσθέτεις τη διεύθυνση URL του ιστοτόπου σου και πατάς «Συνέχεια»
  • Θα χρειαστεί να επιλέξεις μίας από τις μεθόδους επαλήθευσης για να επιβεβαιώσεις την κατοχή της ιδοκτησίας. Ο προτεινόμενος τρόπος είναι να ανεβάσεις ένα αρχείο HTML στον ιστότοπό σου. Άλλες μέθοδοι επαλήθευσης είναι:
  • Ετικέτα HTML: σου δίνεται μία μετα-ετικέτα, την οποία θα πρέπει να επικολλήσεις στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου σου
  • Google Analytics: θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον λογαριασμό σου στο Google Analytics για την επαλήθευση
  • Διαχειριστής ετικετών Google: θα χρειαστεί να κάνεις χρήση του λογαριασού σου στον Διαχειριστή ετικετών Google
  • Πάροχος ονόματος τομέα: απατείται η σύνδεση με τον πάροχο ονόματος του τομέα και η διαμόρφωση μίας εγγραφής DNS.

Η επαλήθευση είναι μία απαραίτητη διαδικασία, που πρέπει να ολοκληρωθεί για να αποκτήσεις πρόσβαση στο GSC. Παρότι κάθε χρήστης έχει συγκεκριμένη ιδιότητα, είναι απαραίτητο να υπάρχει τουλάχιστον ένας επαληθευμένος κάτοχος ανά ιδιοκτησία. Οι ρόλοι στο Google Search Console είναι:

  • Κάτοχος: ο κάτοχος έχει πλήρη έλεγχο της ιδιοκτησίας. Έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και τα εργαλεία, ενώ μπορεί να προσθέτει και να καταργεί ιδιότητες άλλων χρηστών.
  • Χρήστης: ο χρήστης μπορεί να δει όλα τα δεδομένα αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία του Search Console, ούτε να προσθαφαιρεί άλλους χρήστες.
google search bar

Πώς δίνω πρόσβαση στο Google Search Console

Για να παραχωρήσεις πρόσβαση στον διαχειριστή ή σε οποιοδήποτε άτομο, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  • Μεταβαίνεις στον ιστότοπο της Google Search Console
  • Κάνεις κλικ στις «Ρυθμίσεις»
  • Στη συνέχεια κάνεις κλικ στο «Χρήστες και δικαιώματα». Εκεί θα δεις μία λίστα χρηστών που έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό σου
  • Κάνεις κλικ στην «Προσθήκη χρήστη»
  • Προσθέτεις τη διεύθυνση email του ατόμου που θέλεις να αποκτήσει πρόσβαση.

Υπάρχουν τρία επίπεδα πρόσβασης. Επίλεξε αυτό που προτιμάς να παραχωρήσεις:

  • Κάτοχος (πλήρης έλεγχος όλων των ρυθμίσεων)
  • Πλήρης πρόσβαση (μπορεί να δει όλα τα δεδομένα και να κάνει κάποιες ενέργειες)
  • Περιορισμένη (έχει μόνο δικαιώματα προβολής και δεν μπορεί να δει όλα τα δεδομένα)

Το επίπεδο πρόσβασης μπορεί να αλλάξει ή να καταργηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Επομένως, με την ίδια ευκολία που ο κάτοχος της ιδιοκτησίας παρέχει πρόσβαση σε πρόσβαση σε οποιοδήποτε άτομο, μπορεί και να την αποκλείσει.

google search bar

Συμπέρασμα

Το GSC είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση της απόδοσης ενός website. Η σύνδεση στο GSC δεν είναι υποχρεωτική για να εμφανιστεί η ιστοσελίδα σου στα αποτελέσματα αναζήτησης, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις το SEO του ιστοτόπου σου και κατ’επέκταση την προβολή του στα SERPs. Τα πολύτιμα insights που παρέχει θα σε βοηθήσουν να διορθώσεις τόσο το On-Page όσο και το τεχνικό SEO του ιστοτόπου σου, που είναι καθοριστικά για την κατάταξή του στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

newsletter
newsletter subscribe

Κάνε σήμερα εγγραφή στο Symmetric Νewsletter για να λαμβάνεις κατευθείαν στο email σου όλα τα τελευταία άρθρα, με συμβουλές και χρήσιμα tips.