Τι είναι SEO
To SEO, αρκτικόλεξο του Search Engine Optimization, είναι η διάθρωση ενός ιστοτόπου με τέτοιο τρόπο ώστε να το περιεχόμενό του να είναι κατανοητό στις μηχανές αναζήτησης. Με άλλα λόγια, η βελτιστοποίησή του για τις μηχανές αναζήτησης. Το SEO μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα ενός ιστοτόπου και να τον κατατάξει σε υψηλότερη θέση στα οργανικά αποτελέσματα
H βελτιστοποίηση SEO γίνεται χάρη σε ένα πολύπλοκο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων. Οι ανιχνευτές των μηχανών αναζήτησης (Google, Yahoo, Bing) εντοπίζουν τι αναζητούν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο με βάση τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης εμφανίζουν στους χρήστες του διαδικτύου το βελτιστοποιημένο περιεχόμενο που είναι πιο σχετικό με την αναζήτησή τους. Έτσι, ο ιστότοπος προσελκύει κοινό και αποκτά μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Ωστόσο, μόνο η αύξηση της επισκεψιμότητας (quantity traffic) μίας ιστοσελίδας δεν αρκεί. Είναι απαραίτητη η προσέλκυση δυνητικών πελατών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα προϊόντα της επιχείρησης, όπως και η αύξηση των μετατροπών. Η ποιοτική επισκεψιμότητα (quality traffic) είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων, όπως η πρόθεση αναζήτησης και το κατάλληλο περιεχόμενο σε συνδυασμό με την ευχάριστη συνολική εμπειρία του επισκέπτη. Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε παρακάτω.

SEO και SEM
SEO και SEM είναι δύο έννοιες στενά συνδεδεμένες, συχνά σε παράλληλη πορεία. Το SEO επικεντρώνεται στην αύξηση της επισκεψιμότητας μέσα από την οργανική αναζήτηση στα SERPs. Ένας άλλος τρόπος προώθησης ιστοσελίδων, που διαχωρίζεται από την οργανική αναζήτηση, είναι η επί πληρωμή διαφήμιση.
Το SEM (Search Engine Marketing) μεταφράζεται ως «μάρκετινγκ μηχανών αναζήτησης» και στοχεύει τόσο στα επί πληρωμή όσο και στα οργανικά αποτελέσματα. Περιλαμβάνει στο ευρύτερο φάσμα του το PPC (Pay Per Click), γνωστό και ως διαφημίσεις Google ή Google Ads. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κοινό σημείο ανάμεσα σε είναι η αύξηση της προβολής των ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης.

Τα είδη του SEO
Για να κατανοήσουμε τι είναι το SEO, πρέπει να εξετάσουμε τι περικλείει ο συγκεκριμένος όρος. Το SEO περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ενεργειών τόσο στο εσωτερικό του ιστοτόπου όσο και έξω από αυτόν. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι SEO:
- On-Page SEO ή on-site SEO
Η βελτιστοποίηση γίνεται με τη χρήση keywords, δηλαδή λέξεων-κλειδιών που ταυτίζονται με την αναζήτηση του χρήστη του διαδικτύου. Εκτός από το περιεχόμενο, αφορά τις μετα-περιγραφές και τους μετα-τίτλους, το εναλλακτικό κείμενο και τη δομή του ιστότοπου.
- Off-Page SEO
Αυτό γίνεται με τη δημιουργία backlinks, δηλαδή συνδέσμων που οδηγούν από άλλους ιστοτόπους στον ιστότοπό σας. Σημαντικό είναι τα backlinks να προέρχονται από ποιοτικούς ιστοτόπους, ώστε να ενισχύουν το τρίπτυχο Experience-Expertise-Authoritativeness-Trustworthiness (Εμπειρία-Τεχνογνωσία-Αυθεντία-Αξιοπιστία), γνωστό και ως “EΕΑΤ”. Το off-page ή off-site SEO περιλαμβάνει επίσης το τοπικό SEO, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το PPC.
- Τεχνικό SEO
Η ρύθμιση των τεχνικών παραμέτρων κάθε ιστοτόπου, όπως η οργανωμένη δομή και η γρήγορη φόρτωση των σελίδων, όχι μόνο βοηθούν στην ευρετηρίασή του από τις μηχανές αναζήτησης, αλλά προσφέρουν και ευχάριστη εμπειρία χρήστη.
Επίσης, σημαντικός δείκτης κατάταξης για τη Google είναι η διάρκεια της αλληλεπίδρασης των χρηστών στον ιστότοπό σας. Το χαμηλό bounce rate μπορεί να αποτελέσει ένδειξη ότι ο ιστότοπος δεν παρέχει τις κατάλληλες απαντήσεις στο ερώτημα του χρήστη, κάτι που δυνητικά θα οδηγούσε σε χαμηλότερη κατάταξή του στα αποτελέσματα των SERPs.
Επιγραμματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι παράγοντες που καθορίζουν την κατάταξη ενός ιστοτόπου συνοψίζονται στους εξής:
- Συνάφεια περιεχομένου και όρου αναζήτησης
- Backlinks
- Ταχύτητα φόρτωσης
Χαμηλό bounce rate
Όσο πιο προσαρμοσμένος στους κανόνες του SEO είναι ο ιστότοπός σας, τόσο πιο καλή κατάταξη θα πετύχει στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερες επισκέψεις, μεγαλύτερη αφοσίωση και μετατροπές.

Γιατί να επιλέξεις το οργανικό SEO
Σήμερα, πάνω από 92% των χρηστών του διαδικτύου αγνοεί τις πληρωμένες διαφημίσεις και επιλέγει τα οργανικά αποτελέσματα. Όπως αποδεικνύεται, η οργανική αναζήτηση αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή επισκεψιμότητας. Γι’ αυτό και αρκετοί marketers, ακολουθώντας το ρεύμα της διαρκούς αναθεώρησης των μέσων στρατηγικής, επενδύουν στα οργανικά μέσα που αποδεικνύονται άκρως αποδοτικά. Εκτός από τη μακροπρόθεσμη απόδοση επένδυσης (ROI), το οργανικό SEO προσφέρει μπορεί επίσης να πετύχει:
- Δημιουργία αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας
- Οικοδόμηση αξιοπιστίας
- Επιμόρφωση του κοινού
- Οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους υπάρχοντες πελάτες
- Απόκτηση δυνητικών πελατών
Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του οργανικού SEO είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη του. Σε αντίθεση με την επί πληρωμή διαφήμιση, που έχει αποτέλεσμα όσο πληρώνετε γι’ αυτήν, το ποιοτικό περιεχόμενο μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί πηγή επισκεψιμότητας χρόνια μετά τη δημοσίευσή του.
Το SEO είναι καθοριστικό για την κατάταξη ενός ιστοτόπου στα οργανικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, δεν αποδίδουν το ίδιο όλες οι θέσεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Sistrix που δημοσίευσε η SEJ (Search Engine Journal), το Click-through-rate του πρώτου οργανικού αποτελέσματος της Google είναι 28.5%, του δεύτερου είναι 15% και του τρίτου 11%. Ο ιστότοπος που εμφανίζεται τελευταίος στην πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων της Google έχει CTR 2.5%.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι χρήστες του διαδικτύου, στην πλειονότητά τους, παραμένουν στο πάνω μέρος της πρώτης σελίδας των αποτελεσμάτων. Γι’αυτό είναι σημαντικό ο ιστότοπός σας να βρίσκεται σε μία από τις πρώτες θέσεις της πρώτης σελίδας των SERPs.
Όσον αφορά την παγκόσμια αγορά αναζήτησης, η Google παραμένει πρωτοπόρος. Τoν Σεπτέμβριο του 2022 κατέλαβε το 92.42% στην παγκόσμια αγορά αναζήτησης και το συντριπτικό ποσοστό του 97.21% στην ελληνική αγορά αναζήτησης (πηγή: Statcounter).

Παράγοντες που επηρεάζουν το SEO
Το SEO παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των ιστοσελίδων. Η δυναμική εξέλιξη του internet marketing είχε ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωσή του στη στρατηγική marketing κάθε εταιρείας.
Κύριο μέσο για τη βελτιστοποίηση SEO είναι οι λέξεις-κλειδιά. Χωρίς αυτά, η Google δεν μπορεί να συνδέσει το περιεχόμενο του ιστοτόπου σας με την αναζήτηση του χρήστη, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η υψηλή κατάταξη. Πιο αναλυτικά, για την ανάδειξη ενός ιστοτόπου στα οργανικά αποτελέσματα καθοριστικό ρόλο παίζουν οι παρακάτω παράγοντες:
- H έρευνα για λέξεις-κλειδιά
Η βάση του οργανικού SEO είναι το συναφές, χρήσιμο και πλούσιο, βελτιστοποιημένο περιεχόμενο για στοχευμένες λέξεις-κλειδιά. Οι λέξεις-κλειδιά (keywords) είναι λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου στις μηχανές αναζήτησης.
Τα Long-tail keywords είναι πιο εκτενείς φράσεις-κλειδιά, που κάνουν πιο συγκεκριμένα τα κριτήρια της αναζήτησης. Για παράδειγμα το «ανταλλακτικά αυτοκινήτων» μπορεί να μετατραπεί σε «μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων BMW στην Πάτρα». Αυτόματα, περιορίζεται το εύρος των χρηστών που αναζητούν αλλά δίνεται πρόσβαση σε όσους ψάχνουν το συγκεκριμένο προϊόν. Έτσι, η φράση-κλειδί αποκτά άλλη δυναμική και σας επιτρέπει να βελτιώσετε την κατάταξή σας πιο εύκολα, αφού διαθέτει μικρότερο όγκο αναζήτησης.
Με τη βοήθεια εργαλείων, όπως το Google Keyword Planner μπορείτε να επιλέξετε τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά με βάση τον όγκο αναζήτησης και τον ανταγωνισμό. Πέρα από αυτό όμως μία προηγμένη έρευνα λέξεων-κλειδιών λαμβάνει επίσης υπόψη τις τάσεις κυκλοφορίας και την ανάλυση του χάσματος των ανταγωνιστών.
Με τις κατάλληλες τεχνικές White Hat SEO, αλλά και με πλούσιο, συναφές περιεχόμενο θα προσφέρετε αξία τόσο στον ιστότοπο όσο και στο κοινό-στόχο σας και θα καταφέρετε σταδιακά να κατακτήσετε μία από τις πρώτες θέσεις στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
Διαβάστε επίσης: Λέξεις κλειδιά (keywords): τι είναι και πώς γίνεται η βελτιστοποίηση SEO
- Η πρόθεση αναζήτησης
Η έρευνα και η επιλογή των σωστών λέξεων-κλειδιών θα οδηγήσει τους χρήστες που αναζητούν τις υπηρεσίες σας στον ιστότοπό σας, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την κατάταξή του στα SERPs. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό οι λέξεις-κλειδιά να ευθυγραμμίζονται με την πρόθεση αναζήτησης του χρήστη, τον λόγο δηλαδή που κάνει τη συγκεκριμένη αναζήτηση.
Όταν, για παράδειγμα, κάποιος πληκτρολογεί στη μηχανή αναζήτησης τη φράση-κλειδί «πώς να αλλάξω κωδικό στο ρούτερ» είναι φανερό ότι η πρόθεση του χρήστη είναι ενημερωτική. Σε άλλη περίπτωση, η αναζήτηση «Nikon» καθιστά σαφές ότι ο χρήστης ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Στην περίπτωση αυτή η πρόθεση αφορά την πλοήγηση. Ένα άλλο παράδειγμα είναι «τα 5 καλύτερα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη». Όταν η φράση-κλειδί εμπεριέχει σύγκριση υποδηλώνει εμπορική πρόθεση. Η συναλλακτική πρόθεση είναι παρεμφερής με την εμπορική. Συνήθως συνοδεύεται από τη λέξη-κλειδί «αγορά», που προδίδει την πρόθεση του δυνητικού πελάτη να προχωρήσει σε αγορά, χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιο ότι θα το κάνει.
Με βάση τα παραπάνω, οι τέσσερις βασικοί τύποι πρόθεσης αναζήτησης διαχωρίζονται σε:
Ενημέρωση, π.χ.: «πώς φεύγει ο λεκές από κρασί»
Πλοήγηση, π.χ.: «ιστότοπος Siemens»
Εμπορική,π.χ.: «φακοί Canon vs Nikon»
Συναλλακτική, π.χ.: «παπούτσια Nike αγορά»
Η κατανόηση της πρόθεσης αναζήτησης θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε περιεχόμενο που θα βασίζεται στην αντίστοιχη πρόθεση ώστε ο δυνητικός πελάτης να κατευθυνθεί στην ιστοσελίδα που αναζητά.
Αρκετές φορές, η πρόθεση αναζήτησης δεν είναι ξεκάθαρη. Όταν η αναζήτηση περιορίζεται σε «μπαταρία λάπτοπ» δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο χρήστης αναζητά γενικές πληροφορίες ή κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα για αγορά μπαταρίας. Την απάντηση θα μας δώσει μία επίσκεψη στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων. Αν τα αποτελέσματα οδηγούν σε landing page, επιβεβαιώνεται η εμπορική/συναλλακτική πρόθεση, ενώ αν μας κατευθύνουν σε ενημερωτικό περιεχόμενο η πρόθεση είναι αντίστοιχη.
Πρόθεση αναζήτησης και ποιότητα περιεχομένου είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για υψηλή κατάταξη. Γι’ αυτό, για να πετύχετε υψηλή κατάταξη στα SERPs είναι απαραίτητη μία οργανική στρατηγική SEO που εστιάζει σε στοχευμένο κοινό. Κατανοώντας την πρόθεση αναζήτησης μπορούμε να προχωρήσουμε στην παραγωγή γραπτού περιεχομένου, αναπτύσσοντας τις επιλεγμένες λέξεις-κλειδιά.
Διαβάστε επίσης: Πρόθεση αναζήτησης και SEO: σύντομος οδηγός
- To περιεχόμενο
“Content is king”. Τις προδιαγραφές του SEO ακολουθεί και ο κειμενογράφος για τη δημιουργία περιεχομένου ιστοσελίδων. Το οργανικό SEO μπορεί να υπόκειται στην επεξεργασία των αλγορίθμων της Google, πρωτίστως όμως στοχεύει στην προτίμηση του κοινού. Οι μορφές περιεχομένου ποικίλλουν και, ανάλογα με την πρόθεση αναζήτησης, μπορεί να περιλαμβάνουν άρθρα ιστολογίου, αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περιεχόμενο ιστοσελίδων, landing pages κ.α..
Στο SEO copywriting, η δομή του περιεχομένου πρέπει συμπεριλαμβάνει τις στοχευμένες λέξεις-κλειδιά στη σωστή συχνότητα. Αυτό σημαίνει αποφυγή του λεγόμενου “keyword stuffing”, δηλαδή της περιττής επανάληψης των keywords στο κείμενο.
Ο στόχος των μηχανών αναζήτησης είναι να παρέχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τα οποία και κατατάσσουν στην κορυφή των SERPs. Δικός σας στόχος είναι κατάκτηση της κορυφής της κατάταξης. Γι’αυτό, χρειάζεστε περιεχόμενο που αξίζει την κορυφαία κατάταξη.
Διαβάστε επίσης: Tι είναι ο copywriter (2023)

- Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι (internal links)
Μία ισχυρή εσωτερική δομή είναι για τη Google ενδεικτικό της ποιότητας ενός ιστοτόπου. Όταν οι σελίδες του ιστοτόπου σας περιλαμβάνουν συνδέσμους προς άλλες σελίδες και άρθρα ιστολογίου (internal linking) τα search bots ανιχνεύουν και ευρετηριάζουν τον ιστότοπό σας πιο εύκολα. Σημαντικό είναι επίσης και το external linking, δηλαδή η δημιουργία συνδέσμων από τον δικό σας ιστότοπο προς άλλους.
- Η χρήση πολυμέσων
Τα οπτικά στοιχεία, όπως βίντεο, εικόνες και γραφήματα προσελκύουν τους επισκέπτες του ιστοτόπου και αυξάνουν το χρόνο παραμονής τους στις σελίδες του. Όσον αφορά τις εικόνες, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του σωστού format και στο μέγεθος του αρχείου για γρήγορη φόρτωση. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το εναλλακτικό κειμενο των εικόνων (alt text) και τα ονόματα των αρχείων να εμπεριέχουν το στοχευμένο keyword. To alt text διευκολύνει την πρόσβαση στο κείμενο σε άτομα με οπτικές αναπηρίες και επεξηγεί πώς εικόνα και περιεχόμενο σχετίζονται μεταξύ τους.
- Η εμπειρία χρήστη (UX)
Ο ιστότοπος πρέπει να είναι εύχρηστος και να παρέχει πρόσβαση στις πληροφορίες γρήγορα και αποτελεσματικά. Ο σχεδιασμός και η εμφάνισή του να δημιουργούν συνολικά μία ευχάριστη εμπειρία χρήστη. Ακόμα, η λογικά οργανωμένη δομή ανιχνεύεται πιο αποτελεσματικά από τις μηχανές αναζήτησης.
- Ο χρόνος φόρτωσης
Η πλειονότητα των χρηστών του διαδικτύου εγκαταλείπει έναν ιστότοπο όταν ο χρόνος φόρτωσης της σελίδας ξεπερνά τα τρία δευτερόλεπτα. Αντίθετα, τα βελτιωμένα Core Web Vitals ενισχύουν την αφοσίωση των χρηστών. Γι’αυτό, οι σελίδες ενός ιστοτόπου θα πρέπει να φορτώνουν σε λιγότερο από δύο με τρία δευτερόλεπτα. Ένας ιστότοπος σχεδιασμένος για γρήγορη φόρτωση, που προσφέρεται για ανάγνωση σε πολλαπλές συσκευές και καλύπτει το σύνολο των προδιαγραφών SEO, βοηθά σε σημαντικό βαθμό στην κατάταξή του.
- Η προσθήκη Meta-tags
Εκτός από την ενσωμάτωση των κατάλληλων λέξεων-κλειδιών στο περιεχόμενο του ιστοτόπου σας, σημαντικό ρόλο παίζει και η βελτιστοποίηση των μετα-τίτλων και μετα-περιγραφών. Οι μετα-περιγραφές παρουσιάζουν συνοπτικά το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, γι’ αυτό πρέπει να είναι εύστοχες και περιεκτικές.
- Η συνεχής ανανέωση περιεχομένου
Είναι πολύ σημαντικό να δημοσιεύετε συχνά νέο υλικό και να το εμπλουτίζετε με νέες πληροφορίες, γιατί οι μηχανές αναζήτησης ευρετηριάζουν συχνά τους ιστοτόπους. Η Google αναδεικνύει τους εκείνους που δημοσιεύουν τακτικά καινούριο περιεχόμενο και ιδιαίτερα τα μακροσκελή κείμενα που αποδεικνύουν εξειδίκευση πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.

Social Media και SEO
Μία αντίστοιχη βελτιστοποίηση έχουν διαμορφώσει και τα social media, με τη διαφορά ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μηχανές αναζήτησης. Tο Social SEO υιοθετεί και εφαρμόζει πρακτικές του SEO, όπως η συνεχής δημιουργία περιεχομένου, η εστίαση στην πρόθεση του χρήστη, η χρήση Keywords, η προσθήκη εναλλακτικού κειμένου στις εικόνες και η αναφορά της τοποθεσίας μίας επιχείρησης. Όλα αυτά βελτιστοποιούν την παρουσία και την απόδοση των social media ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους.
Συμπέρασμα
Μία από τις τρεις πρώτες θέσεις στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων είναι μονόδρομος όταν στοχεύετε σε αύξηση του ROI. Χτίζοντας την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα του ιστοτόπου σας και πετυχαίνοντας καλύτερη κατάταξη στα SERPs προσελκύετε περισσότερους δυνητικούς πελάτες, με αποτέλεσμα περισσότερες μετατροπές και πωλήσεις.
Η βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης (SEO) μπορεί να αυξήσει την απόδοση επένδυσης (ROI) περισσότερο από άλλες στρατηγικές digital marketing. Κάθε επιχείρηση έχει πλέον τη δυνατότητα να προβληθεί και να γίνει ανταγωνιστική διεκδικώντας ένα μερίδιο στην αγορά. Το γεγονός ότι το SEO συνδέεται άμεσα με το ποσοστό μετατροπής (conversion rate) και την απόδοση επένδυσης (ROI) το καθιστούν το πλέον απαραίτητο εργαλείο για την προώθηση των ιστοσελίδων.
SEO είναι η βελτιστοποίηση μίας ιστοσελίδας για τις μηχανές αναζήτησης. H βελτιστοποίηση γίνεται με βάση τους κανόνες της Google τόσο στο εσωτερικό της ιστοσελίδας (on-page SEO, technical SEO) όσο και σε άλλες ιστοσελίδες (off-page SEO).
Το SEO εφαρμόζεται από τον SEO Specialist. Περιλαμβάνει έρευνα για λέξεις-κλειδιά και σχεδιασμό στρατηγικής περιεχομένου, τεχνικό έλεγχο των ιστοσελίδων και δημιουργία backlinks.
Το SEO, όταν γίνει σωστά, μπορεί να ανεβάσει έναν ιστότοπο σε κατάταξη στα αποτελέσματα της Google. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, προσέλκυση ευρύτερου κοινού, αύξηση των δυνητικών πελατών και ενίσχυση των πωλήσεων.
Δείτε τις υπηρεσίες οργανικού SEO που προσφέρω
Συχνές ερωτήσεις

Χρειάζομαι βελτιστοποίηση SEO