Τι είναι το τεχνικό SEO
Tεχνικό SEO (technical Search Engine Optimization) είναι η τεχνική βελτιστοποίηση μίας ιστοσελίδας, σύμφωνα με τα standards των μηχανών αναζήτησης. Η ποιότητα της βελτιστοποίησης επηρεάζει την εύρεση (crawling) και την αποθήκευση (indexing) του περιεχομένου του από τις μηχανές αναζήτησης, αλλά και την εμπειρία χρήστη σε κάθε επίσκεψή του. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό μία ιστοσελίδα να φορτώνει γρήγορα ή να είναι προσβάσιμη από κινητές συσκευές.
Ειδικότερα για τo e-commerce, ένα e-shop πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο και να λειτουργεί στην εντέλεια, έτσι ώστε κάθε καταναλωτής να το εντοπίζει εύκολα στις μηχανές αναζήτησης και να αποκτά τέλεια εμπειρία σε κάθε επίσκεψη. Πριν δούμε αναλυτικά πώς εφαρμόζεται το τεχνικό SEO, πάμε να δούμε πώς μπορείς να εντοπίσεις τα τεχνικά προβλήματα στο website ή το ηλεκτρονικό σου κατάστη.
Γιατί είναι σημαντικό το τεχνικό SEO
Η άρτια τεχνική δομή ενός website επηρεάζει άμεσα την απόδοση του SEO. Εκτός από τις τεχνικές βελτιώσεις, η απόδοσή του εξαρτάται από την ποιότητα της on-page και off-page βελτιστοποίησης. Όσοι αμελούν ένα από τα τρία μέρη, δυσκολεύονται να πετύχουν καλά rankings στα αποτελέσματα αναζήτησης. Πέρα από τον κίνδυνο για penalty από την Google, σκοπός μας είναι να χτίσουμε έναν ιστότοπο με εξαιρετικό περιεχόμενο, ποιοτικά backlinks, ευκολία στην χρήση και ασφάλεια στην πλοήγηση.
Για να ανεβάσεις τα rankings του ιστοτόπου ή του e-shop σου πρέπει πρώτα να εντοπίσεις τα τεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν την άνοδό τους. Το τεχνικό SEO ξεκινά με ένα τεχνικό audit, δηλαδή έναν πλήρη τεχνικό έλεγχο, που θα εντοπίσει όλα τα τεχνικά προβλήματα που τυχόν εμποδίζουν την ανίχνευση και την ευρετηρίασή του στους καταλόγους της Google. Πιο συγκεκριμένα, το τεχνικό audit ελέγχει:
- την ανιχνευσιμότητα (crawlability) του website
- το πρωτόκολλο HTTPS
- τα Core Web Vitals
- την συνολική απόδοση του ιστοτόπου
- την σύνδεση με internal links
- την αρχιτεκτονική του ιστότοπου
Προβλήματα στους παραπάνω τομείς δυσκολεύουν τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων και να το εμφανίσουν στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ο πλήρης τεχνικός έλεγχος εντοπίζει επίσης το διπλότυπο περιεχόμενο, περιεχόμενο με κορεσμό λέξεων-κλειδιών (keyword stuffing), ελλειπές περιεχόμενο, ενώ καταγράφει και τις αιτίες που επιβραδύνουν την φόρτωσή του, ελέγχοντας παράλληλα και την οργάνωση της δομής του. Η διόρθωσή όλων των παραπάνω τεχνικών προβλημάτων ενισχύει την προβολή στις μηχανές αναζήτησης, εξασφαλίζει ευχάριστη πλοήγηση στους χρήστες και αυξάνει την επισκεψιμότητα.

Πώς γίνεται η βελτιστοποίηση με τεχνικό SEO
Οι τεχνικές υπηρεσίες SEO είναι απαραίτητες, για να βγει το website ή e-shop σου στην 1η σελίδα της Google, είτε έχεις έναν ιστότοπο, WordPress-WooCommerce site ή Shopify e-shop. Ακολουθούν οι καλύτερες πρακτικές τεχνικού SEO για να βελτιώσεις άμεσα τα rankings για το e-shop ή το website σου:
- Βελτίωσε την ταχύτητα φόρτωσης
Η ταχύτητα φόρτωσης επηρεάζει την συνολική απόδοση του website σου, γι’αυτό και είναι από τους τομείς όπου θα πρέπει να δώσεις προτεραιότητα. Για να βελτιώσεις το page speed στον ιστότοπο ή το e-shop σου, θα πρέπει να εστιάσεις:
- στην βελτιστοποίηση του κώδικα
- στην μείωση του μεγέθους των αρχείων HTML, CSS και JavaSCript
- στην ελαχιστοποίηση των redirects
- στο caching του περιηγητή
- στην χρήση CDN
Όλα αυτά επιταχύνουν την ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων και βελτιώνουν την συνολική απόδοσή τους. Για να ελέγξεις την ταχύτητα φόρτωσης του δικού σου website ή e-shop, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εντελώς δωρεάν το εργαλείο page speed insights της Google. Το εργαλείο αυτό εμφανίζει τον χρόνο φόρτωσης σε κινητά και desktop και σου προτείνει τρόπους για να διορθώσεις τυχόν τεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν την γρήγορη φόρτωσή του.
- Εστίασε στην δομή των URL
Η δομή του κάθε URL πρέπει να είναι συνοπτική και να περιέχει την λέξη-κλειδί που στοχεύεις. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγονται ασυνάρτητοι συνδυασμοί από αριθμούς και γράμματα που μπερδεύουν τους χρήστες. Μία σελίδα φιλική προν τον χρήστη, διαθέτει URL που του δείχνει ξεκάθαρα πού βρίσκεται, όπως για παράδειγμα:
https://symmetrymarketing.gr/kataxorisi-epixeirisis-sto-google-maps/
- Διόρθωσε τα σφάλματα HTTP
Τα σφάλματα HTTP εμποδίζουν την ευρετηρίαση των σελίδων από τις μηχανές αναζήτησης, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά την απόδοση της ιστοσελίδας και τα rankings στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ένα τεχνικό audit μπορεί να τα εντοπίσει άμεσα. Τα πιο συνηθισμένα HTTP status codes είναι:
- Error 500 (server error): πρόκειται για σφάλμα που οφείλεται σε εσωτερικό σφάλμα του διακομιστή.
- Error 404 (not found): το σφάλμα 404 εμφανίζεται όταν δεν μπορεί να βρεθεί η σελίδα, γιατί έχει μετακινηθεί και δεν είναι πλέον προσβάσιμη στους χρήστες.
- 200 (ΟΚ): δεν πρόκειται για σφάλμα. Το Google bot ενημερώνεται η σελίδα είναι προσβάσιμη και μπορεί να ευρετηριαστεί, άρα να εμφανιστεί στα αποτελέσματα αναζήτησης.
- 301 (redirect): η σελίδα μετακόμισε οριστικά και το περιεχόμενό της εμφανίζεται με νέο URL.

- Κάνε προτεραιότητα την εύκολη πλοήγηση
Ένα website ή ένα e-shop με οργανωμένη δομή όχι μόνο ανιχνεύεται πιο εύκολα από τα Google bots, αλλά διευκολύνει και την πλοήγηση βοηθώντας τους επισκέπτες της να βρουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Τα breadcrumbs οργανώνουν το περιεχόμενο σε ιεραρχική δομή, ανάλογα με την τοποθεσία ή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των προϊόντων (είναι συνηθέστερο στα e-shops). Ιδιαίτερα χρηστική για κινητές συσκευές, η πλοήγηση με breadcrumbs επηρεάζει σημαντικά το SEO και μειώνει το bounce rate.
- Χρησιμοποίησε schema mark-up για e-commerce και όχι μόνο
Τα structured data (δομημένα δεδομένα) διευκολύνουν την διαδικασία της ανίχνευσης του περιεχομένου του e-shop ή του website σου από τα Google bots και την εμφάνισή του με schema mark-up (σήμανση σχήματος). Το εργαλείο δοκιμής δομημένων δεδομένων της Google επιβεβαιώνει ότι τα structured data θα προβληθούν στα αποτελέσματα αναζήτησης.
- Εξασφάλισε την ασφαλή πλοήγηση
Για να διασφαλίσεις ότι οι επισκέπτες του ιστοτόπου ή του e-shop σου πλοηγούνται με ασφάλεια, φρόντισε να διαθέτει πιστοποιητικό SSL (Secure Socket Layer), που αναλαμβάνει την κρυπτογράφηση των δεδομένων της ιστοσελίδας με τον διακομιστή, εγκαθιστώντας το ασφαλές πρωτόκολλο HTTPS. Έτσι, αποτρέπει κάθε κακόβουλη ενέργεια και διασφαλίζει ότι οι επισκέπτες του διατηρούν προστατευμένα τα δεδομένα τους, όταν τον επισκέπτονται. Για να δεις αν ήδη διαθέτεις SSL, γράψε την διεύθυνση URL σου. Αν διαθέτεις https, θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο με λουκέτο και δίπλα η ένδειξη “connection is secure” (η σύνδεση είναι ασφαλής).
- Δημιούργησε sitemap.xml
Κάθε ιστότοπος πρέπει να διαθέτει XML Sitemap. Ο χάρτης ιστοτόπου XML είναι ένα αρχείο xml που περιλαμβάνει τους συνδέσμους του website σου. Υποβάλλεται στην Google Search Console και διευκολύνει την ανίχνευση και την ευρετηρίαση των σελίδων από τα bots της Google.

- Δημιούργησε αρχείο robots.txt
Το πρότυπο εξαίρεσης ρομπότ γνωστό και ως robots.txt είναι ένα αρχείο κειμένου που διευκολύνει την ανίχνευση των σελίδων από τα Google bots, ενώ αποκλείει τις σελίδες με την σχετική σήμανση. Το αρχείο robots.txt έχει την εξής μορφή:
User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
Allow: /wp-admin/admin-ajax.php
Για να δεις αν το e-shop σου διαθέτει ήδη αρχείο robots.txt, χρησιμοποίησε το παρακάτω σύνδεσμο, αντικαθιστώντας το domain name με το δικό σου: https://www.domain.com/robots.txt
- Βεβαιώσου ότι το e-shop σου είναι mobile-friendly
Από το 2018, το “Speed update” στον αλγόριθμο της Google δίνει πλέον ώθηση στα rankings των σελίδων με γρήγορη ταχύτητα φόρτωσης σε κινητές συσκευές, προτρέποντας έτσι κάθε ιστότοπο και e-shop να ανταποκριθεί στην ανάγκη των χρηστών να βρίσκουν γρήγορα αυτό που αναζητούν από το λάπτοπ, το κινητό ή το τάμπλετ τους. Το responsive design μπορεί να προσαρμόσει την εμφάνιση του περιεχομένου ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης. Έτσι, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιεί ο χρήστης (υπολογιστή, tablet, κινητό) μπορεί να δει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσαρμοσμένο στο αντίστοιχο μέγεθος, πράγμα που βελτιώνει την εμπειρία του σε κάθε επίσκεψη ή αγορά.

- Χρησιμοποίησε Canonical Tags
Οι κανονικές ετικέτες (canonical tags) χρησιμοποιούνται ως σήμανση για να δηλώσουν ότι το περιεχόμενο μίας συγκεκριμένης σελίδας είναι το κύριο, ώστε οι μηχανές αναζήτησης την ανιχνεύσουν, σε περίπτωση που υπάρχει παρόμοιο περιεχόμενο και σε άλλη σελίδα. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η σελίδα με κανονική ετικέτα έναντι της άλλης. Το canonical tag μπαίνει στο <head> του κώδικα της σελίδας και έχει την εξής μορφή:
<link rel=”canonical” href=”https://www.symmetrymarketing.gr/ti-einai-to-seo” />
- Αντικατάστησε το διπλότυπο περιεχόμενο
Το διπλό περιεχόμενο μπορεί να είναι πανομοιότυπο ή παρόμοιο περιεχόμενο στον ίδιο ή σε διαφορετικούς ιστοτόπους. Επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα rankings, γι’αυτό και οι σελίδες με duplicate content δεν έχουν ελπίδες για καλή κατάταξη στα αποτελέσματα της Google. Αντίθετα, το μοναδικό περιεχόμενο, που μοιράζεται χρήσιμες πληροφορίες, κατακτά το ενδιαφέρον των χρηστών και ενισχύει τα rankings στις μηχανές αναζήτησης.
Εκτός όλα τα παραπάνω, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τίτλο και την meta-περιγραφή κάθε σελίδας, στην βελτιστοποίηση των εικόνων και την προσθήκη alt text (εναλλακτικού κειμένου), που είναι απαραίτητο για την σωστή βελτιστοποίησή τους. Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την on-page βελτιστοποίηση, διάβασε το σχετικό άρθρο.
Εργαλεία για τεχνικό έλεγχο ιστοτόπου
Για τον έλεγχο και την παρακολούθηση του τεχνικού SEO είναι απαραίτητη η σύνδεση του ιστοτόπου σου με την Google Search Console, που ελέγχει ζητήματα ανίχνευσης (crawlability) και καταλογοποίησης (indexation). Επίσης, το Google Analytics θα σε βοηθήσει να ελέγχεις την επισκεψιμότητα, την αφοσίωση, τις μετατροπές και άλλα δεδομένα που αφορούν τους επισκέπτες του ιστοτόπου ή του e-shop σου. Καλό είναι, τέλος, να γνωρίζεις ποια είναι τα δωρεάν και paid εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις τα τεχνικά προβλήματα του website σου.
Συμπέρασμα
Το τεχνικό SEO είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που προϋποθέτει εμπειρία, γι’αυτό και είναι καλό να το αναλάβει κάποιος ειδικός στην τεχνική βελτιστοποίηση. Ξεκινώντας από ένα τεχνικό audit θα επισημάνει όλα τα προβλήματα, που μπορεί να εμποδίζουν τα rankings σου να μπουν στην 1η σελίδα της Google και θα αναλάβει την διόρθωσή τους. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται συνεχής τεχνική συντήρηση, γι’αυτό και ένα τακτικό maintenance είναι απαραίτητο.
No Responses