Τι είναι τα backlinks, γιατί τα χρειάζεσαι και πώς να τα αποκτήσεις

backlinks

Tι είναι τα backlinks

Backlinks είναι οι σύνδεσμοι (links) που κατευθύνουν τους επισκέπτες ενός άλλου website στο δικό σου. Τα backlinks είναι οι πυλώνες του Off-page SEO. Η προέλευση και η ποιότητά τους διαμορφώνουν την κατάταξη ενός ιστοτόπου στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Τα backlinks είναι γνωστά και ως inbound links και διαφέρουν από τα external links. Ενώ τα backlinks υπάρχουν σε άλλα websites και κατευθύνουν τους χρήστες στον ιστότοπό σου, τα external ή outbound links είναι σύνδεσμοι μέσα στον ιστότοπό σου που κατευθύνουν τους χρήστες σε άλλα websites.

H στρατηγική link building, μαζί με το Οn-page και το τεχνικό SEO ολοκληρώνουν τη στρατηγικής βελτιστοποίησης με στόχο την καλύτερη προβολή του ιστοτόπου σου στο διαδίκτυο.

backlinks

Γιατί τα backlinks είναι σημαντικά

Τα backlinks είναι ένα από τα βασικά κομμάτια του SEO και παραμένουν από τους πιο σημαντικούς ranking factors, που επηρεάζουν την κατάταξη ενός ιστοτόπου στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Η ποιότητα των backlinks καθορίζει το authority (χαμηλό ή υψηλό) ενός ιστοτόπου. Για να πετύχεις βελτιωμένη κατάταξη στη Google και τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να αποκτήσεις ποιοτικά backlinks από συναφή και κυρίως αξιόπιστα websites. Αρκεί να τα εντοπίσει ο αλγόριθμος της Google, για να ανεβάσει το site σου στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα δυνατά backlinks σηματοδοτούν ότι ο ιστότοπός σου έχει υψηλό page authority, αφού σημαντικά websites κάνουν αναφορά σε αυτόν. Επομένως, όσο πιο ποιοτικά backlinks διαθέτεις, τόσο πιο υψηλά rankings μπορείς να πετύχεις. Τα rankings ισοδυναμούν με μεγαλύτερο traffic, lead generation και πωλήσεις.

backlinks

Πώς δημιουργώ backlinks

Πριν αποκτήσεις ποιοτικά backlinks πρέπει πρώτα να δεις ποια backlinks έχει το site σου. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας έναν backlink checker, όπως το tool του Ahrefs, του Semrush ή του Moz. Με τα ίδια tools μπορείς να ελέγξεις τα backlinks των ανταγωνιστών σου, να αναλύσεις το anchor text και να εντοπίσεις τυχόν broken links στον ιστότοπό σου. Επίσης, να δεις το domain authority του site σου.

Πού μπορείς να δημιουργήσεις backlinks; Μία στρατηγική link building είναι η δημιουργία ποιοτικού και χρήσιμου περιεχομένου, που μοιράζεται πολύτιμες πληροφορίες και αξίζει να το μοιραστεί ο αναγνώστης. Αυτό μπορεί να είναι:

 • infographic
 • case studie
 • tutorial
 • pillar page

Άλλες τακτικές αφορούν την απόκτηση backlinks από άλλα αξιόπιστα κανάλια και μέσα. Ορισμένα από αυτά είναι:

 • Καταχώρηση σε directories
 • Guest blogging
 • Σχόλια σε forum
 • Αdvertorials
 • Social media
backlinks

Τι να προσέξεις στη δημιουργία links

 • Προτίμησε ιστοτόπους με υψηλό domain authority, που θα ενισχύσει το authority του δικού σου ιστοτόπου. Όσο πιο σημαντικά είναι τα websites που σου στέλνουν backlinks, τόσο περισσότερο ενισχύεται το authority του δικού σου website στις μηχανές αναζήτησης.
 • Επίλεξε websites με θεματολογία συναφή με τον δικό σου ιστότοπο. Προτίμησε έναν διαφορετικό για κάθε backlink, ώστε να μην προέρχονται όλες οι αναφορές από τον ίδιο ιστότοπο.
 • Φρόντισε να συμπεριλάβεις στο anchor text που ενσωματώνει το backlink σου στοχευμένα keywords, χωρίς να το παραφορτώσεις με λέξεις-κλειδιά.
 • Βεβαιώσου ότι πρόκειται για “dofollow” links, που θα μεταφέρουν το juice του ιστοτόπου τους. Στον αντίποδα, τα “nofollow” links δεν φέρνουν αποτέλεσμα, επομένως δεν υπολογίζονται από τη Google.

Συμπέρασμα

Η δημουργία backlinks είναι απαραίτητη για κάθε επιχείρηση που θέλει να προσελκύσει πελάτες και να ενισχύσει το brand awareness. Μην ξεχνάς ότι κάθε σύνδεσμος που οδηγεί από άλλο site στο δικό σου είναι backlink που σου μεταφέρει και μέρος του page authority. Γι’αυτό, φρόντισε τα backlinks να προέρχονται από αξιόπιστα και συναφή με τον κλάδο σου websites.

Ωστόσο, όσο επενδύεις μόνο σε link building, είναι αδύνατο να βελτιώσεις την κατάταξη του ιστοτόπου σου. Για καλύτερα αποτελέσματα, εφάρμοσε μία ολιστική στρατηγική βελτιστοποίησης, που εκτός από link building περιλαμβάνει Οn-page και τεχνικό SEO. Έτσι, παράλληλα με το link building, προσφέρεις ποιοτικό περιεχόμενο και βελτιωμένη εμπειρία, ενισχύοντας τη διαδικτυακή σου παρουσία.

newsletter εγγραφή
newsletter subscribe

Εγγραφείτε στο Symmetric Νewsletter για να λαμβάνετε κατευθείαν στο email σας όλα τα τελευταία άρθρα, νέα και ενημερώσεις

No Responses

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *