Tι είναι Video Marketing και ποια στρατηγική οδηγεί σε πωλήσεις

video marketing

Τι είναι το Video Marketing;

Είναι κοινή παραδοχή ότι ζούμε στην εποχή του video marketing. Όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι το βίντεο όχι μόνο επικρατεί, αλλά παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία στις προτιμήσεις του κοινού. Ο κόσμος πια προτιμά να βλέπει βίντεο παρά να διαβάζει ή να ακούει. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν επενδύει πλέον μόνο στο γραπτό περιεχόμενο και τις εικόνες, αλλά αφιερώνει ένα μεγάλο κομμάτι της στρατηγικής της στην παραγωγή διαδραστικών βίντεο, live streaming ή επαυξημένης πραγματικότητας για την προώθηση του brand της.

Το video συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία του marketing, με το YouTube να διατηρεί σταθερά την κυριαρχία στην προβολή εκπαιδευτικού/ενημερωτικού περιεχομένου. Με τόσο μεγάλη παραγωγή βίντεο, το μεγάλο ερώτημα είναι φυσικά: «πώς θα κάνω ένα πετυχημένο βίντεο;». Ας δούμε ποια στρατηγική Video Marketing πρέπει να ακολουθήσεις για πετυχημένα βίντεο που οδηγούν σε πωλήσεις.

video marketing

Ποια στρατηγική video marketing να ακολουθήσω;

Για να σχεδιάσεις τη σωστή στρατηγική video marketing πρέπει να γνωρίζεις πού στοχεύεις. Σκέψου: ποιοι είναι οι στόχοι της επιχείρησής σου; Ταυτίζονται με τους στόχους μάρκετινγκ που έχεις θέσει;

Κάθε στρατηγική ξεκινά με την επιλογή των κατάλληλων στόχων. Για σωστή στοχοθεσία, σκέψου τι θέλεις να πετύχεις μέσα από τα βίντεό σου: να κάνεις γνωστή την επωνυμία σου σε νέο κοινό, να προσελκύσεις επισκέπτες στον ιστότοπό σου, να δημιουργήσεις δυνητικούς πελάτες ή να διατηρήσεις τους υφιστάμενους πελάτες;

Βρες πληροφορίες για το κοινό σου (τι ψάχνει, τι χρειάζεται, πώς ζει, ποιες είναι οι φιλοδοξίες του) και δημιούργησε μία ή περισσότερες buyer personas με βάση τους πελάτες που θέλεις να αγοράσουν αυτό που προσφέρεις. Σκέψου με ποιον τρόπο μπορούν τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και δημιούργησε βίντεο έχοντας στο μυαλό πώς ο ιδανικός πελάτης θα ωφεληθεί από τις υπηρεσίες σου.

Δημιούργησε βίντεο για να παρουσιάσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχεις, εκπαιδευτικό υλικό για να προβάλλεις τη χρησιμότητά τους ή βίντεο από τα backstage εκδηλώσεων της επιχείρησής σου. Αν πάλι προτιμάς να μεταδώσεις το μήνυμά σου μέσα από ένα αφήγημα, χρησιμοποίησε το storytelling. Σκέψου το αφήγημα που θέλεις να παρουσιάσεις στους δυνητικούς πελάτες σου. Μην ξεχνάς ότι ένα πετυχημένο αφήγημα διαθέτει 4 σημαντικά συστατικά στοιχεία:

 • Τον πρωταγωνιστή
 • Το πρόβλημα
 • Την αναζήτηση λύσης
 • Τη λύση

Ο πρωταγωνιστής εδώ είναι ο δυνητικός πελάτης σου, που προσπαθεί να βρει μία λύση στο πρόβλημα του. Στην αναζήτηση της λύσης παρουσιάζεσαι εσύ, για να δείξεις με ποιον τρόπο μπορούν τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σου να του προσφέρουν ό,τι έχει ανάγκη και να τον απαλλάξουν από το πρόβλημα.

Φρόντισε ό,τι δημιουργείς να είναι ποιοτικό. Η εικόνα, ο ήχος, τα κείμενα, η αισθητική του περιεχομένου που προβάλλεις εκφράζει την ποιότητα του brand σου.

Πρόσθεσε ένα ξεκάθαρο, δυναμικό Call to Action, που θα ωθήσει το κοινό να προχωρήσει στο βήμα που θέλεις, για παράδειγμα να κάνει like, share, να εγγραφεί στο κανάλι σου ή να επισκεφθεί το website σου για να κάνει μία αγορά.

Ετοίμασε ένα πρόγραμμα με τη θεματολογία των βίντεο και την ημερομηνία που θέλεις να τα ανεβάσεις. Ο προγραμματισμός θα σε βοηθήσει να οργανώσεις το υλικό με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ η διαρκής παρουσία σου θα διατηρήσει την αφοσίωση του κοινού σου.

Ενημερώσου για τις νέες τάσεις της αγοράς και δοκίμασε να τις εφαρμόσεις στα δικά σου βίντεο προσαρμόζοντάς τις στο προφίλ του brand σου. Ανάλογα με την ανταπόκριση του κοινού μπορείς να αποφασίσεις αν θα συνεχίσεις να τις υιοθετείς ή όχι.

Η συνεργασία με άτομα που έχουν απήχηση στο κοινό ή άλλες επωνυμίες του κλάδου σου θα σε βοηθήσει να προσεγγίσεις μεγαλύτερο κοινό και να αυξήσεις τις πωλήσεις.

Άνοιξε διάλογο με το κοινό σου, κάνοντας ερωτήσεις και ενθαρρύνοντάς το να αφήσει τις εντυπώσεις και τα σχόλιά του για το περιεχόμενό σου. Απάντησε στα σχόλιά τους και δείξε πόσο σημαντική για σένα είναι η αλληλεπίδρασή του.

video marketing

Τι βίντεο να δημιουργήσω για την επιχείρησή μου;

Το είδος του βίντεο που θα δημιουργήσεις εξαρτάται από τους στόχους μάρκετινγκ της επιχείρησής σου. Οι τάσεις, που διαρκώς ανανεώνονται, ποικίλουν και καλύπτουν κάθε στάδιο της διοχέτευσης μάρκετινγκ:

 • Social media videos

Τα βίντεο έχουν κατακλύσει τα social media, καθώς το κοινό φαίνεται να ταυτίζεται και να διασκεδάζει με αστεία, καθημερινά σύντομα βίντεο. Τα δημοφιλή Short-form videos σε TikTok, Instagram/Facebook (Reels) και YouTube (Shorts) διαρκούν συνήθως από 7 ως 30 δευτερόλεπτα και μπορεί να παρουσιάζουν οτιδήποτε: προϊόντα, συνεντεύξεις, backstage εκδηλώσεων, κ.α. Είναι αποτελεσματικά ανεξάρτητα από το σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο πελάτης στο αγοραστικό ταξίδι.

 • Βίντεο γνωριμίας με την επιχείρηση

Μέσα από τα επεξηγηματικά βίντεο δίνεις την ευκαιρία στο κοινό σου να γνωρίσει την επιχείρηση σου. Ένα επεξηγηματικό βίντεο εστιάζει στο πρόβλημα του κοινού και στο πώς μπορούν τα τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που παρέχεις να το λύσουν. Είναι σχετικά σύντομο, διαρκεί λιγότερο από 3 λεπτά και τελειώνει με ένα δυνατό Call to Action, που προτρέπει τον δέκτη να λάβει δράση.

 • Διαφημίσεις προϊόντων/υπηρεσιών

Μέσα από ένα βίντεο παρουσίασης σού δίνεται η ευκαιρία να εκθέσεις αναλυτικά τα προϊόντα ή υπηρεσίες σου και να προβάλλεις τα πλεονεκτήματά τους έναντι των ανταγωνιστικών. ‘Ετσι, θα προσελκύσεις νέους πελάτες και θα ενισχύσεις την εμπιστοσύνη όσων σε έχουν ήδη προτιμήσει. Φρόντισε να είναι σύντομα (μέχρι 30 δευτερόλεπτα) και κοινοποίησέ τα στο website σου, τα social media, το email newsletter ή προώθησέ τα με επί πληρωμή διαφήμιση.

 • Μαρτυρίες πελατών

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι διαδικτυακές κριτικές επηρεάζουν τις αγοραστικές αποφάσεις. Οι μαρτυρίες πελατών που επιβεβαιώνουν πόσο ωφελήθηκαν επειδή σε εμπιστεύθηκαν ενισχύει την αξιοπιστία της επιχείρησής σου και φέρνει τους δυνητικούς πελάτες σου ένα βήμα πιο κοντά στο να σε επιλέξουν. Οι μαρτυρίες πελατών καλό είναι να μην ξεπερνούν τα 2 λεπτά. Μπορείς να τα κοινοποιήσεις στον ιστότοπό σου, τα social media ή να στηρίξουν τη στρατηγική email marketing της επιχείρησής σου.

video marketing

Δημιουργία και επεξεργασία βίντεο

Η δημιουργία και επεξεργασία βίντεο είναι ένας τομέας που απαιτεί βασικές τεχνικές γνώσεις, ποιοτική αισθητική και αρκετή δημιουργικότητα. Είτε σκοπεύει να δημιουργήσεις mobile video με το κινητό σου είτε να χρησιμοποιήσεις επαγγελματικό εξοπλισμό, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

 1. Δημιουργικό κομμάτι: είναι το στάδιο του brainstorming, όπου καλείσαι να σκεφτείς ιδέες γύρω από τη ιστορία του βίντεο, την πλοκή και τους χαρακτήρες του.
 2. Σειρά έχει η παραγωγή του κειμένου. Θα χρειαστεί να ετοιμάσεις το κείμενο του βίντεο και τα γραφικά ή τη μουσική επένδυση. Αν η παραγωγή κειμένου δεν είναι το δυνατό σου σημείο, ζήτησε τη βοήθεια ενός επαγγελματία κειμενογράφου. Εξήγησέ του τις ιδέες σου και πώς θέλεις να μεταδώσει το μήνυμα της επωνυμίας σου.
 3. Ετοίμασε τον εξοπλισμό: μην ξεχνάς ότι τα πιο σημαντικά συστατικά για ένα ποιοτικό βίντεο είναι η εικόνα και ο ήχος. Επομένως, θα χρειαστείς κάμερα, φωτισμό και μικρόφωνο. Φρόντισε για την άρτια απόδοσή τους. 

Όσο για τη επεξεργασία, ανάμεσα στα καλύτερα εργαλεία video marketing συγκαταλέγονται προγράμματα για απλή και γρήγορη επεξεργασία βίντεο, όπως το Canva, το Moviemaker της Microsoft και το Clipchamp. Δοκίμασε τη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση για να δεις ποιο σου ταιριάζει.

video marketing

Video Marketing και Search Engine Optimization

Όλοι γνωρίζουμε πως η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (Search Engine Optimization) είναι απαραίτητη για κάθε επιχείρηση που θέλει να γίνει ορατή στο διαδίκτυο. Τα καλά νέα είναι ότι το Video Marketing έρχεται να δράσει συμπληρωματικά στη στρατηγική SEO της επιχείρησής σου.

Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των χρήστών συμπεριλαμβάνουν στις αναζητήσεις τους της λέξη «βίντεο», οι αλγόριθμοι της Google δίνουν πλέον προτεραιότητα στην προβολή ιστοσελίδων με ενσωματωμένα βίντεο. Το βίντεο στην ουσία ενισχύει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, παρέχοντας ολοκληρωμένη πληροφόρηση στους χρήστες. Αυτό σημαίνει αύξηση του Click-Through-Rate (CTR) και μειωμένο bounce rate.

Η βελτιστοποίηση των video είναι απαραίτητη αν θέλεις να γίνουν ορατά από ευρύτερο κοινό. Γι’ αυτό, φρόντισε το περιεχόμενο να είναι βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης εφαρμόζοντας το Social SEO, σε όποια πλατφόρμα κι αν το ανεβάσεις (Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, LinkedIn, κτλ.).

Πώς θα ξέρω αν τα βίντεο είναι πετυχημένα;

Για να γνωρίζεις αν τα βίντεο που δημιουργείς έχουν απήχηση στο κοινό σου είναι απαραίτητο να παρακολουθείς την απόδοσή τους. Το YouTube, το Facebook και οι άλλες πλατφόρμες παρέχουν εργαλεία ανάλυσης της απόδοσης των βίντεο. Μέσα από αυτά μπορείς να δεις τις προβολές, τον χρόνο παρακολούθησης, τις προβολές, την αφοσίωση και τις μετατροπές, ώστε να καταλάβεις τι δουλεύει και τι χρειάζεται βελτίωση.

Ωστόσο, ακόμη πιο σημαντικό από την απήχηση των βίντεο είναι η απόκτηση πελατών. Για παράδειγμα, ένα βίντεο με πολλές προβολές δεν έχει αποτέλεσμα αν δεν οδηγεί σε πωλήσεις. Γι’αυτό είναι σημαντικό να θέτεις σωστούς βασικούς δείκτες απόδοσης ανάλογα με τους στόχους που έχεις θέσει και το στάδιο της διοχέτευσης μάρκετινγκ που βρίσκεται το κοινό σου.

Για παράδειγμα, αν θέλεις να ενισχύσεις την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σου θα πρέπει να εστιάσεις στον αριθμό των προβολών, τα κλικ, τις αντιδράσεις, τα σχόλια και τις κοινοποιήσεις. Αν στοχεύεις στην ενίσχυση της αφοσίωσης του κοινού θα πρέπει παρακολουθείς το View-Through Rate (VTR) και τον χρόνο προβολής. Αντίστοιχα, για να παρακολουθήσεις την απόδοση των βίντεο σε σχέση με τη δημιουργία leads, θα πρέπει να εστιάσεις στα κλικ, τον αριθμό των δυνητικών πελατών που θα επικοινωνήσουν μαζί σου και τις πωλήσεις που θα πετύχεις.

Συμπέρασμα

To Video Marketing είναι μία αποδοτική επένδυση που βοηθά σημαντικά στην προώθηση της επωνυμίας σου. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να δημιουργείς βίντεο με περιεχόμενο που ενδιαφέρει το κοινό σου. Όταν ξεκαθαρίσεις ποιος είναι ο σκοπός του βίντεο, επιλέξεις τη σωστή πλατφόρμα και καθορίσεις τα μηνύματά σου προς το κοινό, θα ενισχύσεις σημαντικά την εικόνα της επωνυμίας σου, θα προσελκύσεις νέους πελάτες και θα αυξήσεις το ROI (Return οn Investment).

newsletter εγγραφή
newsletter subscribe

Εγγραφείτε στο Symmetric Νewsletter για να λαμβάνετε κατευθείαν στο email σας όλα τα τελευταία άρθρα, νέα και ενημερώσεις

Categories: