5 τρόποι προώθησης για ηλεκτρονικό κατάστημα

ηλεκτρονικό κατάστημα

Τι προσφέρει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει εκμηδενίσει τους χρόνους τοποθέτησης των παραγγελιών και προσφέρει πλέον τρομερή ευελιξία σε εμπόρους και καταναλωτές, αφού οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αγορές όπου κι αν βρίσκονται, οποιαδήποτε ώρα το 24ωρο. Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα καταφέρνει να καταγράψει αρκετά από τα στάδια που διανύει ο δυνητικός πελάτης στο αγοραστικό ταξίδι, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της αγοραστική εμπειρίας.

Η δημιουργία eshop προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως η αυτοματοποίηση των πωλήσεων, η διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών σε ευρύτερο κοινό, κ.α. Μπορεί η απευθείας επαφή μέσα από διαφορετικά κανάλια να έχει κάνει την προσέλκυση πελατών πιο εύκολη από ποτέ, ταυτόχρονα όμως, η ύπαρξη ανταγωνισμού στενεύει αρκετά τα περιθώρια ανάπτυξης και επιτυχίας για το ηλεκτρονικό κατάστημα. Γι’ αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην οργάνωση της ψηφιακή σας επιχείρησης όσο και στην προσέλκυση πελατών.

Η προσέγγιση του κοινού

Το στοχευμένο σας κοινό αποτελείται από άτομα που έχουν ανάγκη τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Εσείς, πρέπει να είστε εκεί για να τις καλύψετε. Ωστόσο, πρέπει να προσεγγίσετε διαφορετικούς τύπους δυνητικών πελατών: υφιστάμενους πελάτες και προωθητές του brand σας, όσους αναζητούν τις υπηρεσίες σας και όσους χρειάζονται τις υπηρεσίες σας αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Αυτό το ετερόκλητο κοινό, που βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία της διοχέτευσης μάρκετινγκ, καλείστε να προσελκύσετε εσείς. Γι’αυτό, θα χρειαστεί να το προσεγγίσετε με διαφορετικά μέσα:

  • Email Marketing

Όσον αφορά τους υφιστάμενους πελάτες, είναι απαραίτητο να κρατήσετε μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μαζί τους. Οι τεχνικές του Email Marketing, όπως τα Νewsletter ή τα Email είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, αφού αποστέλλονται άμεσα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Επομένως, είναι σημαντικό να διαθέτετε μία πλούσια λίστα με τα emails των πελατών σας και να προσπαθείτε διαρκώ να τη διευρύνετε.

Tip: Κάνοντας Α/Β testing με διαφορετικές εκδοχές ενός email, θα καταλήξετε στην επιλογή με τη μεγαλύτερη ανtαπόκριση. Έτσι, τα ηλεκτρονικά μηνύματά σας θα είναι πιο αποτελεσματικά.

  • Social Media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά κανάλια προώθησης για κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι ενεργοί στα social media, ενώ ο μέσος Έλληνας το 2021 περνούσε πάνω από 80 λεπτά την ημέρα στα κοινωνικά μέσα. Κάθε eshop μπορεί να προβάλλει τα προϊόντα του μέσα από διαδραστικές ενέργειες, όπως διαγωνισμούς και προσφορές δώρων αλλά και μέσα από βίντεο και χρήση hashtags. Η αύξηση της αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας σας και η δέσμευση με το κοινό είναι λίγα μόνο από τα οφέλη του Social Media Marketing.

Tip: Καθορίστε το στοχευμένο σας κοινό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί. Τμηματοποιείστε το κοινό σας και προχωρήστε σε αναρτήσεις ανάλογα με το μέσο, όπου είναι ενεργό και τις προτιμήσεις του.

  • Search Engine Optimization (SEO)

Για όσους αναζητούν τις υπηρεσίες σας, η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO) θα τους βοηθήσει να σας εντοπίσουν στο διαδίκτυο. Όταν εμπλουτίζετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα σας με βελτιστοποιημένο περιεχόμενο θα μπορέσει να αναδειχθεί στα SERPs. Επίσης, η δημοσίευση άρθρων με χρήσιμο υλικό στο blog του eshop σας θα τους βοηθήσει να γνωρίσουν σε βάθος τον τομέα ειδίκευσής σας και να σας εμπιστευθούν.

Τα άρθρα ιστολογίου είναι επίσης ένας καλός τρόπος να σας ανακαλύψουν όσοι δεν γνωρίζουν ακόμη την επωνυμία σας. Προσφέροντας πλούσιο και χρήσιμο υλικό προβάλλετε την τεχνογνωσία σας και προσεγγίζετε ένα ευρύ κοινό με ενδιαφέρον στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, από όπου θα προκύψουν οι δυνητικοί πελάτες σας. Επιπλέον, τονώνετε την επισκεψιμότητα του ιστοτόπου σας, πράγμα που επηρεάζει την κατάταξή του στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές τεχνικές τόσο του Inbound Marketing όσο και του Content Marketing. Πρόκειται για δύο τομείς του Digital Marketing που βασίζονται στην προσέγγιση των δυνητικών πελατών μέσα από χρήσιμο υλικό (γραπτό, οπτικό, ακουστικό), με ευρεία εφαρμογή στον τομέα των ηλεκτρονικών αγορών.

Tip: Φροντίστε να ανανεώνετε συχνά το περιεχόμενο τόσο του eshop όσο και του ιστολογίου σας. Αναθέστε την κειμενογράφηση σε έναν επαγγελματία κειμενογράφο, που γνωρίζει τις τεχνικές του copywriting.

  • Αξιολόγηση

Το αγοραστικό κοινό είναι πολύ πιο πιθανό να εμπιστευτεί προϊόντα ή υπηρεσίες από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που διαθέτει κριτικές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι δυνητικοί πελάτες θεωρούν ότι οι αξιολογήσεις έχουν την ίδια βαρύτητα με το σχόλιο ή την κριτική ενός φίλου ή γνωστού. Όταν μάλιστα συνοδεύονται και από φωτογραφίες, ενισχύεται η εγκυρότητά τους. Πλατφόρμες όπως το Shopify και το Woocommerce διαθέτουν εφαρμογές για αξιολόγηση του eshop.

Tip: Ζητήστε από τους πελάτες σας να αξιολογήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας λίγες μέρες μετά αγορά. Προτιμήστε την αποστολή αυτοματοποιημένου email και ευχαριστώντας τους για την προτίμηση που έδειξαν στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

  • Προσφορές

Δεν υπάρχει καταναλωτής που να μη λατρεύει τις προσφορές, είτε πρόκειται για δωρεάν μεταφορικά είτε για μειωμένες τιμές και προσφορές σε επιλεγμένα προϊόντα. Απλά, σκεφτείτε τι χρειάζεται ο πελάτης και τι θα ήθελε να του προσφέρετε. Αυτό είναι το κλειδί για επιτυχημένο ηλεκτρονικό εμπόριο. Δημιουργήστε εκπτωτικούς κωδικούς και μοιραστείτε τα νέα με τη λίστα των επαφών σας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα social media.

Tip: Ενσωματώστε στις προσφορές σας τη δική σας μοναδική πρόταση πώλησης (USP). Έτσι, θα καταφέρετε να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς να προωθήσω το ηλεκτρονικό μου κατάστημα (eshop);

·        Σκέψου ποιες ανάγκες των δυνητικών πελατών σου καλύπτεις και με ποιο τρόπο.
·        Παρουσίασε τη δική σου, μοναδική πρόταση πώλησης και ξεχώρισε από τον ανταγωνισμό.

·        Κάνε προσφορές και κοινοποίησέ τες με Newsletters και αναρτήσεις στα social media.
·        Βελτιστοποίησε το περιεχόμενο του eshop σου για τις μηχανές αναζήτησης.
·        Μετά την αγορά, μην ξεχάσεις να ζητήσεις από τους πελάτες σου να αξιολογήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου.

newsletter εγγραφή
newsletter subscribe

Εγγραφείτε στο Symmetric Νewsletter για να λαμβάνετε κατευθείαν στο email σας όλα τα τελευταία άρθρα, νέα και ενημερώσεις

Categories: